sahur sofrası

Sahurda doğru seçenekler

Ramazan ayı geldi çattı. Koronavirüsle de mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan ayında bağışıklığımızın güçlü kalması ve sağlıklı olmamız için sahur vakti nasıl beslendiğimiz bir hayli önemli.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte beslenme şeklimiz ve öğün sayımız değişmekte, öğün sayımız neredeyse ikiye düşmektedir. Bu durum uzun süreli açlığa neden olup gün içinde yorgun düşmemize, hipotansiyon, halsizlik ve uyku haline, kan şekerimizin düşmesine ve iftarda fazla besin tüketmemize neden olabilmektedir. Bu süreçte en önemli hata, sahura kalkılmamasıdır. Sahura kalkmayan bireyler, gün boyunca almaları gereken enerjiden ya daha azını almakta ya da enerjiyi tamamlasalar bile 4-5 saat beslenmiş olmaktadır.

Ramazanın yaz aylarına gelmesi de açlık süresinin fazla olmasına neden olduğu için, sahura kalkmak kan şekerinin düzenlenmesinde çok önemlidir. Sahurda sadece su içip uyulmamalı, gün boyunca zinde tutacak güçlü bir kahvaltı yapılmalıdır. Gece yenilen ağır yemekler, gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşerek vücutta yağlanmayı ve buna bağlı hastalıkların gelişim riskini arttırmaktadır.

Sahurda ne tüketilmeli?

  • Sahurda yeterli sıvı alınmalıdır. Az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, az şekerli limonata ve bol su tüketilmelidir.
  • Aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemelidir.
  • Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir. 
  • Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
  • Ana yemek tüketilecekse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, tam buğdaylı makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilmelidir.
  • Beyaz ekmek, makarna, şekerli besinler kan şekerini hızlı yükseltip gün içerisinde tekrar düşmesine neden olacağı için sahurda tüketilmemelidir.
  • Yumurta tok tutmada en etkili besinlerden biridir. Düşük kalorisi, yüksek protein içeriği, uzun süre tok tutuşu ve oldukça besleyici öğeler barındırması yumurtayı beslenmede en önemli besinlerden biri yapmaktadır. Sahurlarda 1 adet haşlanmış yumurta veya yumurta ile yapılmış menemen ya da omlet tüketmek tokluk süresini uzatmada faydalı olacaktır.
  • Tam buğday ekmeği sahurda ekmek çeşidi olarak tercih edilmelidir. Böylece hem günlük alınması gereken karbonhidrat sağlanmış hem de içerdiği tam buğday daha uzun süre tokluk sağlanmasına yardımcı olacaktır.
  • Süt ve süt ürünleri içerdikleri yüksek protein sayesinde gün içerisindeki tokluk süresini uzatmaktadır.
  • Salata, içerdiği posa sayesinde tokluk süresini uzatmada kurtarıcı rol üstlenmektedir.
  • Tarçın, kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran baharatlar arasındadır. Ramazan ayı süresince tarçını bol miktarda kullanmak aç kaldığımız süre boyunca tokluk süremizi uzatacaktır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif