iç yağlanma

Sağlığı Tehdit Eden Gizli Yağlanma Sorunu

Yağlanma dediğimizde ilk aklımıza gelen yüksek kilolu bir vücut görüntüsü olabilir. Dışarıdan bu şekilde görünen bir vücudun sağlıksız olduğunu düşünmeniz için onlarca haklı sebebiniz var. Ancak günümüzde en büyük tehlikelerden biri bizi görünmeyen bir noktadan vuruyor. Gizli yağlanma sorunu sağlığı son derece tehlikeli etkiliyor ve daha da kötüsü dışarıdan baktığınızda bunun farkında bile olmayabilirsiniz.

Özellikle iç organlarda yaşanan yağlanma sorunu vücudun belirli bir bölgesinde toplanma halinde de kendini gösterebiliyor. Zayıf bir görünüş her zaman için sağlıklı olunduğu anlamına gelmiyor. Karaciğer ve böbreklerde yaşanan yağlanma sorunları ciddi sağlık riski doğurur. Aşırı kilolu olmamasına rağmen yüksek kalorili besinler tüketen ve nispeten zayıf görünen kişiler bazen kilolu görünen insanlardan çok daha fazla sağlık problemleri yaşayabiliyor.

Vücut kitle indeksi hesaplamasının yanı sıra diyetisyenlerin özellikle değerlendirdiği husus vücuttaki yağ ve kas dengesidir. Zayıf görünen bir vücutta yağ oranı kas oranına göre fazla olabilir. Özellikle bel bölgesinde ve karın çevresinde biriken yağlar başta kalp-damar, şeker, böbrek hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Kilo vermek için sağlık gerçekleri temel almayan diyetler ve bilinçsiz beslenme bu gizli yağlanmanın en büyük nedenlerinden biridir. Bunun yanı sıra obeziteye olan genetik yatkınlık da büyük rol oynamaktadır.

Günlük atılan adım sayısını artırmak, asansör yerine merdiven tercih etmek, güne küçük egzersizlerle başlamak, fast food gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gibi günlük hayatınızdaki küçük değişikliklerle bu riski azaltmak için hemen harekete geçebilirsiniz. Mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek, vitaminli ve lifli gıdalar tüketmek ve her öğünde bol yeşillikli salata yemek de bu mücadelenizde sizin en büyük yardımcınız olacaktır.