protein vücut geliştirme

Protein ve Vücut Geliştirme Bilmecesi

Kaslarla bağdaştırdığımız proteinler vücutta oksijen taşınmasından DNA sentezlenmesine, hücre gelişmesinden saç ve tırnak yapımına, yara iyileşmesine kadar hemen hemen her reaksiyonda yer alırlar. Proteinler ‘aminoasit’ denilen yapı taşlarından oluşmaktadırlar. Doğada 300 çeşit aminoasit bulunmasına rağmen bizler sadece 20’sini kullanabilmekteyiz. Bu amino asitlerden 8 tanesi ise vücutta sentezlenemeyen, dışarıdan alınması şart olan elzem amino asitlerdir.

Rutin hayat düzeninde de spor yaparken de vücudun ve kaslar temel enerji kaynağı glikojendir. Vücut öncelikli olarak glikojen depolarını tüketir daha sonra eğer hala ihtiyaç duyuyorsa proteinlere başvurur.

günlük ihtiyacımız olan protein miktarı

Günlük protein ihtiyacı

Normal bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu protein miktarı kilosu başına 0.8-1.0 gr arasındadır yani 60 kg ağırlığındaki bir yetişkin günlük ortalama 50-60 gr arası tüketimi yeterli olacaktır. Bu oran büyüme gelişme dönemindeki çocuklarda, gebelerde, hastalık, yaralanma, sakatlanma gibi doku yenilenmesi isteyen durumlarda ve profesyonel sporcularda artış göstermektedir.

Özellikle zayıflama diyetlerinde ve vücut geliştirme beslenme programlarında protein ağırlıklı besinlere ve takviye protein / aminoasit tozlarına sıkça yer verilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki proteinin fazlası da vücutta yağ ve glikojene dönüşerek depo ediliyor. Yani protein kullanımında önemli olan nokta yapım ve yıkım oranını dengede tutmaktır. Vücuda alınan proteinler parçalanarak aminoasitlerine ayrışıyor ve depolanıyor ama eğer bu depoları antrenman esnasında harcanamaz ise karaciğerde yağ ve glikojene dönüşerek vücutta depo ediliyor.

Bu konu ile ilgili bir diğer önemli nokta ise proteinin beraberinde yeterli enerji alınmasıdır. Eğer vücut geliştirme amacıyla protein alımı arttırılıyor fakat günlük ihtiyaç duyulan enerji sağlanamıyorsa vücut bu enerjiyi proteinlerden sağlayacaktır. Ve alınan aminoasitler kaslara gitmeden vücutta kullanılacaktır.

Özetle;

Kilo verme, vücut geliştirme veya sağlığı idame ettirme amaç ne olursa olsun önemli olan yeterli ve dengeli, beslenmektir. Vücut geliştirebilmek için ilk görev vücuda protein yüklemek değil yeterli enerjiyi sağlamaktır. Daha sonra kişinin fiziksel ve fizyolojik durumuna, antrenman seviyesine göre günlük kilosu başına 1.5-2 g protein alımına izin verilebilir. Buda 70 kg ağırlığında bir kişi için ortalama 110 gr kadar ihtiyacı oluşturuyor. Kahvaltıda yenilecek yumurta ve peynir ile, öğünlerde tüketilecek 200-250 gr kırmızı/beyaz ete 2-3 bardak süt veya yoğurt eklenirse takviye protein tozlarına başvurmadan ihtiyaç duyulan bu miktarı karşılanmış olur.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif