prostat hastası adam

Prostat Hastalarının Sakınması Gereken Besinler

Özellikle söz konusu kanser ve beslenme ise sonuç her zaman ‘beslenmede denge’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkek danışanlarımızın korkulu rüyası prostat kanseri için yapılan çalışmaları incelediğimizde sakınılması gereken bazı besin grupları ile karşılaşıyoruz.Bunların bazılarını hayatımızdan tamamen çıkartmalı bazılarını ile ihtiyacımızdan fazla tüketememeliyiz.

Prostat kanseri olanların kaçınması gereken besinler ise:

Süt ürünleri ve Kalsiyum:

Süt ürünleri ve Kalsiyum: ihtiyaçtan fazla tüketilen süt ürünleri ve alınan kalsiyumun vücuda zararlı olarak geri dönüşü vardır. Yapılan çalışmalarda günde 2000 mg dan fazla kalsiyum alımı prostat kanseri riskini arttırdığı görülmüş. Buda yaklaşık günlük 1.6 lt süte denk gelmektedir. Fakat bunun sebebi süt ürünlerinde bulunan kalsiyum mu, yoksa farklı bir sebep mi kesin olarak bilinememektedir.

İdeal miktar günlük 700 mg kalsiyum alımıdır.

Hormon tedavisi alan erkeklerde kemik zayıflaması tetiklendiği için gün 1200- 1500 mg kalsiyum almaları önerilmektedir. Ek takviye kalsiyum alımı ise mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.

Kırmızı et

Kırmızı et: kırmızı et ve işlenmiş et kanser için her zaman risklidir. Yapılan çalışmalarda aşırı miktarda kırmızı et tüketiminin prostat kanserini tetiklediği gözlenmiştir.

İşlenmiş etin yanı sıra yüksek ısıya maruz kalan etlerde içerdikleri kimyasallardan dolayı kansere neden olabilmektedir.

Yapılan çalışmalarda beslenmedeki et miktarını düşürüp sebze ve meyve miktarını arttırdığımızda prostat kanseri hücrelerinin gelişimi yavaşladığı görülmüş.

Önerilen et tüketimi; haftalık pişmiş ağırlık 500 g, çiğ ağırlık 700-750 gr’ ı aşmamalıdır.

Yağ

Yağ: yapılan bazı çalışmalarda diyetteki yağ miktarı ile prostat kanseri arasında bir bağ görülmüştür. Tedavi sonrası doymuş yağ tüketen hastalarda bu kanserin tekrarladığı gözlenmiş.

Başka bir çalışmada ise prostat kanserli hastaların beslenmelerindeki hayvansal yağı bitkisel yağlar ile değiştirdiklerinde yaşam sürelerinin uzadığı gözlenmiştir.

Yağ ile kurulan diğer bir bağ ise kilo artışını tetiklemesinden kaynaklanmaktadır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif