polikistik over

Polikistik Over Sendromu (Pkos) Ve Beslenme

Polikistik over sendromu son dönemlerde yıldızı parlayan sağlık problemlerinden biri.. Ergenlik döneminde yumurtalıklarda androjen olarak isimlendirilen erkeklik hormonlarının artması sonucu regl düzensizlikleri, kıllanma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Polkistik over sendromu bulunan kişilerin kilo kontrolü, kilo vermesi oldukça zorludur ve çoğunlukla göbek-bel bölgesi yağlanmaları bulunmaktadır. Hormonal düzenin bozulması sonucu insulin dengesinin bozulması, karbonhidrata eğilim, hipoglisemi atakları bu sendromda sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu dönemde tedavi edilmemesi sonucu diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Polikistik over sendromunda hormonların dengesini sağlayabilmek için vücudun %5-7 oranında bir ağırlık kaybı sağlamak oldukça önemlidir. Genellikle aşırı kilo alma, obezite gibi problemlerin sonucunda oluşan bu sendromun tedavisine yardımcı olmak için kilo kaybı son derece önemlidir.

Hipoglisemi ve karbonhidrat atakları bulunan PKOS’lu kişilerde diyet programına sadık kalmak oldukça zor olabilir. Bu nedenle bu kişilerin diyetlerinde temel prensip aç kalmamak 3 ana, 3 ara öğün prensibini benimsemektir. Bunun yanı sıra;

  • Doymuş yağlardan uzak durmak,
  • Bol posalı gıdalar (sebze yemekleri, salatalar, meyveler, kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri)  tüketmek,
  • Düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek,
  • Şeker ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmak,
  • Bol su içmek

temel beslenme kurallarıdır. Bu kurallara uyup beslenmemizi uygun bir egzersiz programı ile desteklersek istenilen kilo kaybı kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki, PKOS küçük bir problem gibi başlayıp devleşmektedir. Teşhisi konulduğu anda bir hekim, diyetisyen ve psikolog iş birliği içerisinde takip edilmek tedavinin sonucunu ve süresini oldukça olumlu etkileyecektir.