öğün sıklığı nasıl olmalı

Öğün Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Sürekli tartışılan konulardan biridir öğün sıklığı. 2 öğün mü?, 3 öğün mü?, 6 öğün mü? beslenelim sorularını çok duyarız. Malesef bunun net bir cevabı yoktur. Öğün sıklığı, sayısı tamamen kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur. Kişinin enerji ihtiyacı, açlığa tolerasyonu, uyanık kalma süresi gibi kişisel özellikleri belirlemelidir öğün sayısını. Aynı kişi için her zaman 3 öğün veya 6 öğün beslensin de diyemeyiz. Normalde 3 öğünle enerji ihtiyacını karşılayan birisinin herhangi bir nedenden dolayı enerji ihtiyacı artmış ve öğün sayısını arttırmış olabilir. Bu da gayet nornal bir durumdur.

Diyabet hastalarında da öğün sayıları kişiye özgü değerlendirilmelidir. Öğün aralarında aşırı acıkma, el ayak titremesi, bir sonraki öğünde iştahı kontrol edemeyip çok fazla besin tüketme davranışları görülüyorsa mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Öğün sayılarını azaltmak isteyen bir kişi bunu birden değil kademeli olarak yavaş yavaş vücudunu bu duruma alıştırarak yapmalıdır.

Enerji ihtiyacı çok fazla olan bireylerin bu ihtiyacı karşılamak için tek seferde çok fazla besin tüketmesi gerekiyorsa mide hacmini arttırmamak için ara öğünlerle desteklemek daha faydalıdır. Enerji ihtiyacı az, öğünlerde kendini kontrol edebilen ve öğün aralarında açlık yaşamayan bireylerin her zaman ara öğün tüketmesine gerek olmayabilir.

Bu durumu kilo kaybı açısından incelersek aynı kaloriyi daha az ya da daha fazla öğünde almanın kilo kaybı açısından anlamlı bir farkı yoktur. Bunun dışında daha fazla öğün tüketmek daha az açlık hissiyle ilişkilendirilmektedir.

Sağlık açısından ilişkilendirdiğimizde 2 öğün beslenen kişilerde öğünde çok fazla besin tüketmenin kan şekeri üzerinde ani iniş çıkışlara neden olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte 2 öğün beslenen kişilerde daha az obezite, insülin direnci ve diyabet riski olduğu gösterilmiştir. Bu konuda çelişkili çalışmalar bulunmaktadır.  Gene yapılan bir çalışmada günde 6 ve daha fazla öğün tüketenlerin, günde 1-2 öğün tüketenlere göre daha düşük LDL-kolesterol seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir. Bu da bize öğün sayısı ile birlikte öğün içeriğinin de ne kadar önemli olduğunu ve tamamen kişiye göre karar verilmesi gereken bir durum olduğunu göstermektedir.  İhtiyaçların tamamen bireysel olduğunu ve kalıplaşmış öğün sayıları olmadığını unutmamak gerek.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif