OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite; diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, inme, bazı kanser türleri, safra kesesi hastalıkları, uyku apnesi, osteoartrit gibi birçok hastalık riskini arttırmaktadır. Obezitenin tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi, fiziksel aktivite artırımı ve yaşam stili değişikliği, ilaç tedavisi ile birlikte cerrahi yöntemler de uygulanmaktadır.

Obezitenin saptanmasında ve izleminde en yaygın olarak BKİ indeksi kullanılmaktadır. BKİ, kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boy uzunluğuna iki kere bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre BKİ’si 30 kg/m2 olan bireyler obez, 25 kg/m2 üstü olan bireyler ise hafif şişmandır.

Obezitede tıbbi beslenme tedavisi

Obezitede beslenme tedavisi ile bireyin vücut ağrılığının, boyuna göre olması gereken sağlıklı aralıklara indirilmesi hedeflenmektedir. Tıbbi beslenme tedavisinde kullanılan diyetlerin temel özelliği, kişinin harcadığından daha az enerji alımını sağlamak üzere enerji düzeyi kısıtlı diyet planlanmasıdır. Bu diyetler mutlaka bireye özgü planlanmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, beslenme alışkanlıkları, diğer hastalıkları, biyokimyasal ve metabolik bulguları göz önüne alınmalıdır. Ayrıca uygulanan diyetler enerji düzeyi olarak düşük olsa da, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olmalıdır.

Obezitede fiziksel aktivite & davranış değişikliği tedavisi

Fiziksel aktivite, vücut ağırlık kaybının sağlanması ve kaybedilen ağırlığın geri alınmasının engellenmesinde önemli yer tutmaktadır. Dünya Obezite Fedarasyonu (2002) , vücut ağırlık kaybıyla beraber kronik hastalık riskinin azaltılması için tercihen her gün 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapılmasını önermektedir.

Obezite tedavisinde ilaç tedavisi

Obez bireylerde tıbbi beslenme ve davranış değişikliği tedavisi ile birlikte doktor eşliğinde ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçların güvenirliğinin saptanmış olması, kısa ya da uzun dönemde yan etkiye sahip olmaması ve hekim kontrolünde kullanılması büyük önem arz etmektedir.

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemler

Bariatrik cerrahi ya da diğer adıyla obezitede cerrahi yaklaşım temelde ikiye ayrılmaktadır. Bariatrik cerrahide besinlerle alınan enerjinin azaltılmasına yönelik hedef, besinlerin sindirim sisteminde emilimlerini azaltmaktır. Bu amaçla, bypass, gastroplasti, gastrik bantlama, gastrik balon dilatasyonu gibi yöntemler kullanılmaktadır. Rekonstrüktif cerrahide ise amaç, vücudun çeşitli bölgelerinde lokalize olmuş mevcut yağ dokularının uzaklaştırılmasıdır. Bu tedavi estetik ağırlıklıdır ve obezite tedavisi için önerilen kriterler uygulanmadığı takdirde yağ birikimi tekrar gerçekleşmektedir.

Sonuç olarak, obezite hastalığı birçok başka hastalığı tetiklemekte, hayat kalitesini olumsuz etkilemekte ve bu yöntemlerin bir ya da birkaçı ile tedavi edilmelidir.