Obezite hastalığı ve genetik!

Obezite, ülkemizde %30 oranında görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Özellikle çocukların bu tip rahatsızlıklara yakalanma oranı çok yüksektir. Obezite gelişmesini engelleyen pek çok faktör yer almaktadır. Çevresel faktörler, psikolojik faktörler ve yaşam tarzı… Peki, obezite hastalığının hiç genetik bir sebep olabileceğini düşünmüş müydünüz?

Yapılan çalışmalar ile beraber obezite ile ilgili çalışan 8 farklı gen tespit edildi! Bu genler, tüketilen besin miktarını ve sıklığını, aynı zamanda türü belirlemede de etkin bir rol oynuyor. Obeziteyle endeksli olarak genlerde oluşan bozukluklar sonucunda, merkezi sinir sisteminde de bazı değişiklikler söz konusu olabiliyor. Genetik bozukluğa bağlı şişmanlığın gelişmesinde “Tek Gen Mutasyonu” daha azdır. Genel olarak birden fazla genin mutasyonu ile karşılaşmaktadır. Gen bozuklukları sonucunda ise kemik hastalıkları, kalp hastalıkları, zeka geriliği gibi birçok problem obezite hastalığına eşlik etmektedir!

Tek Gen Mutasyonu nasıl oluşuyor?

Tek Gen Mutasyonu rahatsızlığı, temel olarak obezitenin çoğunluğu iştah merkezini denetleyen “Leptin Hormonunun” yapısında oluşan bozulmalar meydana gelmektedir. Obezitenin sonucunda ise değişen Adipoz doku ve hormonlar da, sonradan adaptasyon ile bu genin değişmesine ve gelecek nesillere aktarılmasına sebep olabilir. Yapılan bir çalışma ile 30 vaka da görülmüş ki, obezitenin genetik aktarımı %64 ila %84 arasında değişim göstermektedir.

Anne ve babası obez olan çocukların yetişkinlik döneminde ise obeziteye yakalanma riski tam tamına %80 artış göstermektedir. Gün geçtikçe artan obezite hastalığı, sadece genetikten etkilenmediği gibi; değişen yaşam şekilleri ve yeme alışkanlıklarıyla da ön plana çıkmaktadır! Hatta bu durum, genetikten daha fazla ağır basar ve obezitenin birinci sebebi olarak görülmektedir.

Ailesinde obezite hastalığı geçmişi bulunduran bireyler, “nasılsa risk altındayım” diye düşünmek yerine, obeziteye karşı güçlü bir şekilde savaşmalıdır! Gıda tüketimleri ve diyet programlarına herkesten daha fazla dikkat etmeli, beslenmesine özen göstermeli, fiziksel aktiviteleri arttırmalı ve sedenter yaşamı hayatından çıkartmalıdır.