kurban bayramı

Kurban bayramı

Etin saklanması

Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir.  Et kesildikten 24 saat sonra mikroorganizmaların ölümü gerçekleşir bu nedenle kesildiği zaman ette ölüm katılığı diye adlandırılan sertlik oluşur. Bu etin sindirimi oldukça zordur.

Kurban eti dinlendirilirken hemen buz dolabına kaldırılmamalıdır. Güneş almayan serin ve karanlık bir yerde oda ısısına düşmesi beklenip daha sonra buz dolabına kaldırılmalıdır. Aksi halde et sertleşir. Kesimden sonra küçükbaş hayvan etleri 1-2 gün, büyükbaş hayvan etleri 7-10 gün bekletilmelidir.

Uzun süreli stoklama için etler tek pişirmelik porsiyonlara ayırıp buz dolabı poşetleriyle dondurucuya kaldırılmalıdır. Etler -2 derecede 1 hafta saklanabilirken, – 18 derece de daha uzun süre saklanabilmektedir.

Çözdürme yapılırken etler kullanılacağı miktarda çıkartılmalı buz dolabının alt kısmında çözdürülmelidir. Çözdürülen et kesinle tekrar dondurulmamalıdır.

Bayramda beslenme

  1. Bayramda beslenme dengesini kurabilmek için güne mutlaka hafif ve dengeli bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Yeni kesilmiş et yerine yumurta, peynir, ekmek gibi dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı seçilmelidir. Bayram ziyaretlerine gitmeden önce evde yemeğimizi mutlaka yemeliyiz. Aksi halde sunulan ikramları geri çevirmemiz zorlaşacaktır. Şerbetli tatlılar şekerlemeler yerine sütlü tatlıları ve ya meyve tatlılarını tercih etmeliyiz. Bayramda katı besin tüketimi artacağından bağırsak problemleriyle karşılaşma ihtimalimiz oldukça fazladır. Bu nedenle ara öğünlerde meyve tercih edilmeli ve bol su tüketilmeliyiz. Tatlılardan kaçmak adına asitli içeceklere ve ya meyve sularına yönelirsek farkında olmadan çok fazla şeker alabiliriz, bu içecekleri tüketirken de çok dikkatli olmalıyız. Yemek yerken tabağın sadece ¼ lük kısmında et bulunmasına geri kalan kısımları eşit miktarda sebze, salata ve ekmekle tamamlamaya dikkat etmeliyiz. Kalp-damar, tansiyon, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar bilhassa beslenmelerine dikkat etmeli, aşırı tüketimden kaçınmalıdır.

Eti pişirirken

  1. Kızartma, kavurma, mangal gibi pişirme yöntemleri yerine fırın, ızgara, haşlama ve sebzeli tencere yemekleri gibi yöntemleri tercih etmeliyiz. Böylece hem besin öğelerini koruruz hem de sağlığa zararlı maddelerin oluşmasını engellemiş oluruz.
  2. Izgara için kor halindeki kömürde 15 dk süresince pişirmek uygun talimatlardır.
  3. Yemeklerde iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağları kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıyız.
  4. Yemeklerde ekstra herhangi bir yağ kullanmaktan kaçınmalıyız. Etin içinde bulunan kendi yağı yeterince lezzet verecektir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif