dogru tabak

Koronovirüs’te Beslenme Önerileri

Tüm Dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe daha büyük tehlike haline gelen koronovirüs hastalığı (Covid-19), bu süreçte nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili kafalarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Koronovirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Peki bu dönemde nasıl beslenilmelidir?

Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Yemek Tabağı’na göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzeleri, diğer çeyreği tam tahıl ürünleri ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyveleri, yüksek proteinli gıdaları (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerini (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) içermelidir.

Özellikle narenciye grubu meyveler C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır.

Soğan, sarımsak, zencefil, zerdeçal gibi besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca, brokoli, enginar, lahana, kereviz, turp gibi kükürtlü ve sülfürlü gıdalar tüketilmelidir. 

Bunların yanı sıra günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Çay, kahve gibi diüretik içecekler su olarak sayılmamalıdır.

Günlük beslenmede ayçiçek, tereyağ, margarin gibi yağlar yerine zeytinyağı kullanılmalıdır.

Protein kaynağı olan yeşil ve kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya gibi kurubaklagiller her gün tüketilebilirler. Yalnız, pişirme süresi uzun olabilen bu ürünlerin önceden büyük miktarlarda haşlanıp daha sonra hızlıca pişirilebilecek şekilde buzlukta saklanması kuru baklagillerin tüketimini kolaylaştıracaktır.

Haftada iki kere balık tüketimi önemlidir. Balığın tazesinin bulunamadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatifleri karantina durumlarına karşı evde bulundurulabilir.

Yumurta ve peynir çeşitleri de kaliteli hayvansal protein içeren besinlerdir. Bunlara ek olarak probiyotik içeren tarhana, turşu, yoğurt ve kefir gibi ürünler de özellikle bu dönemde tüketilebilir.

Bu süreçte tüketilen besinler kadar tüketilmeyen besinler de önemlidir.

Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinler (hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler, vb), enerji içeriği yüksek alkollü içecekler, vitamin mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketilmemelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif