Karpuz ve kavun tüketmek kilo vermeyi engeller mi?

Yazın vazgeçilmez ve en sevilen meyveleri karpuz ve kavun… Bu meyveleri hem çok seviyoruz hem de tüketmekten korkuyoruz. Çünkü karpuz ve kavunun vücudumuzda şeker bombardımanı yaratacağını ve kilo veremeyeceğimizi düşünüyoruz. Peki bu düşünce ne kadar doğru?

Sağlıklı beslenmenin en önemli parçası meyve tüketimidir. Meyvelerin bileşiminin çoğunu su oluştursa da meyveler aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidan maddeler açısından oldukça zengindir. Bu nedenle de meyveler obezite başta olmak üzere hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, kolesterol ve kanser gibi birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurlar. Ayrıca diyet lifi açısından da oldukça zengin olan meyveler bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre bir yetişkinin günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesi gerekiyor. Tüketilen bu sebze ve meyvelerin ise çeşitli olması önemli konulardan biri. Ayrıca meyvelerin sadece suyunun tüketilmemesi, kabukları ile birlikte kendisinin yenmesi daha sağlıklı olmamızı sağlıyor.

Karpuz ve kavun yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerdir. Bu meyveler yüksek oranda su içeriğine sahiptir. Bu nedenle de birim hacminde düşük enerji taşımaktadırlar. 200 gram karpuz ve kavun yaklaşık olarak 60 kalori içerir. Aynı zamanda da A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminler ve potasyum içerirler. Bu içerikleri ile birlikte susuzluğun önlenmesine yardımcı olurlar. Kalp hastalıkları, tansiyon ve kanser gibi hastalıkları önlerler. Cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesine destek olurlar.

Karpuz ve kavun tüketiminden korkulmasının sebebi, bu meyvelerin yüksek şeker içeriğine sahip olduğunun düşünülmesidir. Ancak doğru olan şu ki, bu meyveler diğer meyvelerden daha fazla karbonhidrat içeriğine sahip değiller. Buradaki mesele bu meyvelerin glisemik indeks değerlerinin daha fazla olmasıdır. Glisemik indeks, bir besinin kan şekerini yükseltme kapasitesidir. Yüksek glisemik indekse sahip besinler kan şekerini hızlı yükseltirken, düşük glisemik indekse sahip besinler kan şekerinin daha dengeli olmasına yardımcı olur.  Glisemik indeksi yüksek besinleri yüksek miktarda tükettiğimizde kan şekeri ile alakalı sorunlar yaşamak olasıdır. Karpuz ve kavun glisemik indeksi yüksek besinler olmalarına rağmen tüketim miktarlarına dikkat edilirse vücutta korkulan etkiyi yaratmaz. Dolayısıyla karpuz ve kavun kontrollü miktarda sağlıklı beslenmede ve zayıflama diyetlerinde rahatlıkla tüketilebilir.