İştahı Dengeleme

İştah Dengeleme ve yeme düzeni için öncelikle düzenli bir hayat şarttır. Bu düzeni sağlamak için de ilk adım düzenli uykudur. Her gün 6-8 saat arasında uyku uyumak, bedenin daha zinde ve dinlenmiş olmasını sağlayacaktır.

Düzenli uyku, metabolizmanın da iyi çalışmasını sağlar ve uykusunu iyi almayan bir insan, bu ihtiyacını besinlerden karşılamaya eğilimlidir. Bu da daha fazla yeme ihtiyacı duymamıza neden olduğu için İştah Dengeleme konusunda zorlanırsınız. yemek yeme eyleminin aceleye getirilmesi, hızlı yemek yiyerek daha büyük sorunların oluşmasına neden olmaktadır.

Beynimize 20 dakikada giden doyma hissini göz önünde bulundurarak olabildiğinde yavaş yemek yemeliyiz.

iştah dengeleme zorluğu yaşayan kadın

İştah Dengeleme Konusunda Su Tüketimi Önemli Bir Etken

Doygunluk hissini yaratmak için en önemli etken olan su tüketimi, günlük 2-2.5 litre kadar olmalıdır. Bazen sadece susadığı için bir şeyler yemek isteyebilirsiniz. Bu nedenle mide boşluğunu su ile doldurup, yine de yemek yeme arzunuzu baskı altına alamazsanız yemek yemeniz uygundur.

Bazen doyduğu halde yemek yemeye devam kişiler vardır. Bu kişilerin en büyük problemi stres altında yemek masasına oturmaktan kaynaklanan sorunlardır. Çünkü stres yemek yeme davranışını daha fazla tetiklemektedir.

Proteinlere Öncelik Verin

Proteinlere öncelik vererek her ana öğünde temel besin maddesinin proteinler olması, her zaman tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlamaktadır.

Proteinlerle birlikte, lifli gıdalar, posalar ve yeşil yaprakları sebzeler tüketilmelidir. Özellikle kuru baklagiller konusunda da öncelikli bir yemek listesi oluşması, her zaman doygunluk hissinin gerçekçi bir şekilde yaşanmasını sağlar. Tokluk hissi veren gıdalar aynı zamanda GSI düşük olan gıdalardır.

Bu gıdaları tüketirken baharat kullanmanız da metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına neden olacak ve tokluk hissini arttıracaktır.

iştah dengelemek için pasta yiyen kadın

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme ve Yapay Doygunluk

Karbonhidrat ağırlıklı beslenenler ve hazır gıdaları çok fazla tüketenler yapay bir doygunluk hissederler. Bu nedenle kısa bir süre sonra yeniden acıkarak, yüksek kalorili besinler tüketmeye eğilim gösterirler.

Bu durum kilo almaya en fazla neden olan durumdur. Her öğünde GSİ düşük besinlerle birlikte yoğurt ve salata tüketilmesi, oldukça önemlidir. Ayrıca ekmek tüketimini de tam tahıllı ürünlerden yana yapmanız oldukça önemlidir.

İştah Dengeleme için Ara Öğünleri Unutmayın

Ara öğünlerde tüketmeniz gereken ürünler arasında yer alan kuruyemişler ve meyveleri de ihmal etmemeniz oldukça önemlidir.

Ara öğünler açlık hissini bastırıp, ana öğünlerde aşırı yiyecek tüketimini de engellemektedir. Kuru meyveler, kuruyemişler ve süt ürünleri tercih ederek ara öğünlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca ekmek, pilav, makarna gibi aşırı karbonhidrat içeren ürünlerin sıcak tüketilmesi de kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler yaratacaktır.

Bu nedenle kendinize bir yasaklı besinler listesi hazırlayıp listede yazan ürünleri tüketmenin önüne geçmelisiniz. Aksi halde kilo sorunun yanında, yorgun hissetme, çabuk acıkma ve uyku hali sık sık görülebilir ve bu da yaşam kalitenizi düşürür.