bitkisel protein

Bitkisel Protein Tozları ile İlgili Bilinmeyenler

Günümüzde bitkisel kaynaklardan ağırlıklı beslenme konusu oldukça dikkat çekmekte. Vegan, vejetaryen yaşam biçimlerine ek olarak sürdürülebilir beslenme, sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma arzusu gibi etmenler de bitkisel kaynaklı besinlerin önemini ve etkisini bizlere bir kez daha hatırlatıyor.

Bitkisel ağırlıklı edinilmiş bir yaşam, bitkilerin içerdikleri mineral, vitamin, posa, biyoaktif bileşikler gibi sağlığa fayda sağlayan unsurların hayatımızda var olması ve bu sayede birçok kronik hastalığın önlenmesi, günlük gereksinimlerimizi karşılamada yardımcı olması ve daha sürdürülebilir bir dünya sağlama konusunda oldukça önemlidir.

Bitkisel protein tozları temelinde çeşitli tahıllardan elde edilmiş ürünlerdir. Vegan – vejetaryen beslenme, sporcu beslenmesi gibi günlük protein gereksiniminin besinlerle karşılanamadığı durumlarda alternatif ürünler olarak kullanılmaktadır.

Bitkisel protein tozları günlük protein gereksinimini karşılamada yardımcı olur mu gerçekten?

Çoğunuz duymuşsunuzdur, hayvansal protein kaynakları esansiyel (vücudumuzda üretilmeyen ve bu nedenle dışarıdan almak zorunda olunan) aminoasitlerin tamamını yüksek düzeyde içererek en kaliteli protein kaynakları olarak nitelendirilirler. Bitkisel protein kaynakları ise az önce bahsettiğimiz bazı esansiyel aminoasitlerden fakirdirler, bu nedenle günlük protein gereksiniminin karşılanmasında görece daha zayıf kaynaklar olarak sayılmaktadırlar.

Vücudumuzda protein üretimi ancak esansiyel aminoasitlerin tümünün yeterli düzeyde alımıyla tam etkinlik gösterebilmektedir; bu nedenle beslenmemizde yer alan besinlerle esansiyel aminoasit gereksinimimizi karşılamak zorundayız.

Bitkisel protein tozları bu amaca yönelik olarak günlük protein gereksinimini karşılama konusunda etkendirler; ancak yapılan çalışmalarda tek çeşitle hazırlanan bitkisel protein tozlarının esansiyel aminoasit gereksinimlerini karşılama konusunda yeterli olmadığı gözlemlenmiştir.

Tahılların aminoasit dizilimleri türlerine göre farklılık göstermektedir ve miktar içeriği bakımından geniş bir spektruma sahiptir. Bu nedenle, bitkisel protein tozlarının hazırlanma aşamalarında farklı tahıl içeriklerine sahip besin maddelerinin kullanıldığında aminoasit içeriğinin hayvansal kaynaklı protein tozlarına yakın bir dizilim gösterdiği ve doğal olarak protein biyoyararlanımının arttığı yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.