ghrelin açlık hormonu

Ghrelin

İştah uyarıcı hormon, ghrelin çoğunlukla mideden salgılanır. Oreksigenik yani iştah açısı olarak etki yapan ghrelin etkisis kısa süreli ve ani olarak meydana gelmektedir. Leptin hormonun ters mekanizmasında çalışan ghrelin, acıkmaya neden olup besin tüketimini tetiklemektedir.

Açlık anında plazma da miktarı artan ghrelin, yemekten 1 saat öncesinde maksimum seviyesine ulaşmış olur. Besin alımı ile birlikte plazma ghrelin seviyesi azalmaya geçer.

Yaş, yüksek beden kitleindeksi ve büyüme hormonu ghrelin miktarında azalmaya neden olan faktörlerdir. Kan glikoz ve insulin miktarı da ghrelin seviyesini ve aktivesini azaltan unsurlardandır.

Obezite durumunda aşırı tüketime bağlı olarak ghrelin miktarı azalırken, kaşektik vakalarda plazma ghrelin seviyesinde artış olduğu tespit edilmiştir.

Ghrelin seviyesinde ki artış ağırlık ve yağ kütlesinde artışa neden olacağı için bu hormonun yüksek seviyelerde seyretmesi kilo kaybı ve kontrolü için istenmeyen bir durumdur. Ayrıca ghrelinin yağ depolarının enerji ihtiyacı olarak kullanılmasını engelleyip ve besin alımını arttırması da yine kilo artışına sebep olacaktır.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki yağ, karbonhidrat ve lif tüketimi ghrelin seviyelerini düşürmektedir. Fakat protein tüketiminin ghrelin üzerine net bir etkisi görülmemektedir.

Obezite vakalarında kilo kaybı oluşmasıyla birlikte ghreline olan hassasiyet artmaktadır. Bu da tekrar iştah artması, yeme isteği ve kilo artışı olarak geri dönmektedir. Bu nedenle obezite tedavilerinde ghrelin metabolizması bloke edilerek tekrar kilo alımı engellenmiş olmaktadır. Özellikle bazı obezite cerrahisi tedavilerinde midenin ghrelin salgılayan kısımları inhibe edilerek iştah baskılanmaktadır.

Ters mekanizma olarak kaşeksi vakalarında da ghrelin takviye olarak kullanılabilmektedir. Böylece mide hareketi ve asit salınımı uyarılarak mide boşalması hızlandırılmış olmaktadır.

Ghrelin mekanizmasını yönetmek için ise melatonin ve leptin hormonlarından faydalanmak

Söz konusundur. Düzenli uyku ve dengeli bir beslenme ile melatonin, leptin ve ghrelin hormonlarının mekanizmasını yönetebilir. Kilo alma, kilo kaybı ve kilo koruma gibi süreçlerimizi çok daha kolaylaştırabiliriz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif