gece yeme atakları

Gece Yeme Ataklarını Önlemenin 5 Yolu

Günün hangi saati olursa olsun yeme atağına tutunduysanız önce bir durup derin nefes alın ve kendinize şu soruları sorun;

Aç mıyım?

Susuz muyum?

Stresli miyim?

Yorgun muyum?

Uykusuz muyum?

Sıkıldım mı?

Mutsuz muyum?

Tüm bu soruların sonunda gerçekten aç olduğunuz kanısına varıyorsanız eğer hafif doyurucu ve küçük porsiyonlarda sağlıklı bir atıştırmalık yapabiliriz.

  1. Öğün planlaması: çılgınca açlığa karşı öğün düzeninizi koruyun. Yemeklerin planlaması iyi yapılmalı. Öğünlerin düzeni ve dengesi her koşulda korunmalıdır. Böylece gece açlık krizlerini önlemek çok daha kolay olacaktır. Öğün planlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yemek için yapılan alışveriş ve ön hazırlıkta fazla zaman kaybetmemektir. Sürekli yemek düşüncesi içinde geçirilen her dakika doyma hissinizi biraz daha geciktirecektir.
  1. Protein ve diyet posası: tüketimine dikkat edilmelidir. Protein sindirim süresi daha uzun olduğu için daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Bu nedenle özellikle açlık krizine girdiğimiz saatlerin hemen öncesindeki öğünlerde protein ağırlıklı menüler tercih etmek bu krizleri önlememize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda öğünlere eklenilecek posa kaynakları ( salatalar, çiğ sebzeler, tam tahıl grubu besinler) da sindirim ve tokluk süresini uzatacağı için kendimizi daha hızlı ve daha uzun süreli tok hissetmemizi sağlayacaktır.
  1. Düzenli uyku: açlık-tokluk dengesi için son derece önemlidir. Yapılan çalışmalarda görüyoruz ki günde 6 saatin altında uykuya sahip olan bireylerin GUT hormon sistemleri düzenli çalışmamaktadır. Bu da metabolizma hızının düşmesine ve kilo artışına neden olmaktadır. Ayrıca uykusuzluk ve açlık birbirine en sık karıştırılan duygulardandır.
  1. Uyaranlar: Yemeğe başlamadan önce dikkatimizi çekebilecek TV, telefon, bilgisayar ne varsa uzaklaşmalıyız. Böylece ne kadar ve ne yediğimizin bilincine çok daha rahat varabiliriz. Bunun sonucunda da yemekten aldığımız haz artacaktır. Unutmayalım ki mideden önce göz doygunluğu sağlamak açlık hissinin bastırılmasında çok etkilidir.
  1. Stres: üzüntü, can sıkıntısı anında yemekten kaçınmalıyız. Bu duyguları bastırmanın en iyi yolunun yemek yemek olduğunu düşünüyoruz değil mi? Bizi bu duygulara sürükleyecek olaylar yaşadığımızda yemeğe ulaşma imkanımızın olmadığı ortamlara sığınmak çok daha doğru bir hareket olacaktır. Böylece aşırı ve gereksiz beslenmeyi, sağlıksız gıdalara tüketmeyi önlemiş oluruz.