GEBELİKTE BESLENME

Doğanın en mucizevi olaylarından olan gebelik, her memeli canlı için doğal bir süreçtir. Ancak insanlar, hazır gıdaların tüketilmesi ve hormonlu ürünler nedeniyle bedensel sağlıkları konusunda olması gerektiği gibi beslenmediğinde, birçok sorunun da başladığı bir sürece dönüşür.

Artık anne adaylarının gebelikte beslenme konusunda daha bilinçli olması, herhangi bir sorun yokken dahi önlem alınmasını sağlamaktadır. Doğru beslenme ile hamilelikte beslenme konusunda yapılan hataların önüne geçilmekte ve hastalar bilinçli olarak beslenmektedir.

Gebelikteki kabızlık, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların birçoğu sağlıklı beslenildiği zaman düzelmektedir. Bu nedenle demir eksikliği, diyabet gibi sorunların yaşanmasının önüne geçilmesi için öncelikle doğru beslenme sistemi oluşturulmalıdır.

Gebelik sürecinde Nasıl Beslenilmeli?

Hormonal değişiklikler aşırı tatlı ve tuzlu yiyecekleri yeme isteği oluşturabilir. Bazı hamileler bulantılar nedeniyle yememe eğiliminde olurken, bazıları da aşırı yeme arzusu içinde olabilir.

Hamilelik süresince en fazla 10-12 kilo alınması normal kabul edilirken, bu kilonun keklerden böreklerden değil, glisemik indeksi düşük ve sağlıklı besinlerden alınması gerekmektedir. Bebeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi için, sağlıklı yiyeceklerin ne olduğunu iyi öğrenmeniz gerekmektedir.

Çoğu insan gebelik öncesi bu sisteme dahil olarak sağlıklı bir hamilelik sürecine hazırlık yapmaktadır. Hamilelik döneminde yemeniz gereken gıdalar;

  • Her gün et, tavuk, yumurta ya da peynir tüketilmesi,
  • Haftada iki kez balık tüketilmesi,
  • Süt, yoğurt ve kefir gibi ürünlerden 3 porsiyon tüketilmesi,
  • Sağlıklı yağ alımının arttırılması, trans yağ içeren hiçbir ürünün tüketilmemesi,
  • Bulantılarda tuzlu kraker ve zeytin gibi yiyecekler yenmesi,
  • Yemeklerle birlikte su içilmemesi,
  • Tatlı aş ermelerinde sütlü tatlıların tercih edilmesi ama abartılmaması,
  • Evde yapılmış olan poğaça ve börekleri tüketirken ekmekle birlikte alınmaması ve küçük bir miktar tüketilmesi, aşırı kilo alımını da önleyecektir.

Hamilelikte “iki canlısın” tarzındaki yeme ısrarlarına itibar edilmemesi, bu ısrarların sonucunda tüketilen her bir sağlıksız besinin kilo almaya neden olacağı, bebeğin gelişimine etki etmeyeceğinin bilinmesi önemlidir.

Ürünleri Ne Şekilde Tüketmeli?

Doğadaki ürünler oldukça sağlıklıdır ve doğaldan uzaklaştığınız her an sağlıksız beslenmekle karşı karşıya gelmeniz söz konusudur.

Glikoz grubu ürünler yüksek glisemik indeksi olduğundan dolayı çok çabuk acıkmanıza neden olur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek istediğinizde öncelikle besinlerin sirke suda yıkanıp iyice temizlenmesi, daha sonra haşlama ya da ızgara yoluyla tüketilmesi gerekmektedir. Kızarmış gıdalardan uzak tutulması oldukça önemlidir.

Süt ve süt ürünlerini tüketirken de doğal olmalarına dikkat etmeli, taze ve günlük süt ya da yumurta tercih etmelisiniz.