GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Gebelik dönemi anne adayları ve bebeklerin sağlığı, gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu dönemin sağlıklı geçirilmesi adına izlenmesi gereken bazı öneriler ve uygulamalar bulunmaktadır. Bu önemli ve özel dönemde anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalardan birine dikkat çekmek isteriz.

Gebelik dönemi annenin kan basıncının arttığı, bebeğin bu sayede anne ile birlikte beslendiği çok özel bir dönemdir. Anne adayının sadece gebelikteki beslenme şekli ve davranışları değil, öncesi ve sonrası dönem de önem arz etmektedir. Gebelik döneminin öncesinde annenin besin ögesi depolarının yeterli düzeye sahip olması hem anne hem bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Örneğin anne adayının gebeliğin ilk 4 haftasında yetersiz folik asit seviyesine sahip olması bebekte çok önemli gelişim bozukluklarına neden olmaktadır.

Gebelik döneminde kaçınılması gereken besinler

Gebelik sırasında anne adayının tükettiği her besin hem anne hem bebek tarafından kullanılır ve tüketilen birçok madde ve besin ögesi direkt olarak dolaşım veya plasenta yoluyla bebeğe geçebilir. Bu nedenle annenin toksik madde içeren besinler veya yemekler tüketmesi büyük sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Anne karnındaki bebeğin bağışıklık sistemi henüz gelişmemiştir. Bu nedenle anne tarafından alınan toksik maddelere karşı duyarlılığı çok daha yüksektir. Bu nedenle annenin gebelik döneminde çiğ besin tüketmemeye (özellikle çiğ et ürünleri, çiğ yumurta vb.), iyice yıkanmamış sebze ve meyve tüketmemeye, küflenmiş, bayatlamış besinler tüketmemeye, aşırı miktarda konserve ürünleri tüketmemeye (özellikle konserve balık), kaynağını bilmediği besinlerden uzak durmaya, pastörize edilmemiş süt ürünleri kullanmamaya, aşırı miktarda paketli ürünler tüketmemeye, doktoru veya diyetisyeni tarafından önerilmeyen bitki çaylarını tüketmemeye özen göstermesi gerekmektedir.

Gebelik döneminde bitki çayı tüketimi

Bitki çaylarının bahsi geçmişken spesifik bir konudan sizlere bahsetmek isteriz. Bazı bitki çayları içerdikleri etken maddeler nedeniyle rahim kası kasılmalarına veya bebek üzerinde toksik etki gelişimine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle gebelik döneminde tüketilen ve özellikle de kaynağı bilinmeyen bitki çaylarından kesinlikle uzak durulmalıdır.

Ahududu yaprağı çayı yıllardır doğumu kolaylaştırmasına olan inanç nedeniyle anne adayları tarafından kullanılmaktadır. Ancak bu konuda literatürde geçerli ve yeterli bir kanıta rastlanmamıştır. Ayrıca yapılan çalışmalarda, rahim kaslarının etkinliklerini kontrol edebilen etken maddelere sahip adaçayı, ahududu yaprağı gibi bitkilerin çaylarının gebeliğin ilk aylarında düşük, riskli gebeliğe neden olabileceği için tüketimleri önerilmemektedir.

Gebelikte ahududu yaprağı çayı tüketilmeli mi?

Ahududu yaprağı çayı gibi doğumu kolaylaştırdığına inanılan çayların tüketimi ile ilgili bilimsel çalışmaları sizler için özetledik; yapılan çalışmalarda bu tür çaylarınhem hayvan hem insan üzerindeki etkinlikleri incelenmiş, ahududu yaprağı çayı tüketen kişilerde direkt olarak doğumu kolaylaştırmaya neden olacağını ifade edebilecek güçte bir kanıta rastlanmamış, ancak bir insan çalışmasında gözlemsel olarak kullanan kadınların daha rahat doğum yaptıklarına dair bulgu elde etmişler. Ama bu çalışma da sonuç olarak istatiki değer elde edecek kadar güçlü bir sonuç çıkarmamış.

Bazı hayvan çalışmalarında da intravenöz ve intraperinöz uygulamaların yüksek doz ile olumsuz sonuçlara neden olabileceği ifade edilmiş. İnsanda yüksek doz veya olumsuz bir yan etki henüz gözlemlenmemiştir.

Bu çalışmalara toparlayıcı bir yorum getirilecek olursa; bu tür bitki çaylarının gebeliğin ilk aylarında tüketimi uygun görülmemektedir. Buna ek olarak, insanlarda henüz olumsuz bir etkinlik gözlemlenmemiş olsa da bu tür çaylar tüketilirken sizleri takip eden doktor ve diyetisyeninize danışarak ilerlemenizdir, çünkü her besin her bireyde ve her durumda farklı etkinlik gösterebilmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif