ecde hareket eden kadın

Evde Hareket Et!

Sağlık; bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyilik halinde olması olarak tanımlanmaktadır. Sağlığımızın koronovirüs sebebi ile risk atında olduğu bu günlerde bağışıklık sistemi koronovirüse karşı en büyük silahtır.  Bu süreçte virüsle birey arasındaki ilişki, kişinin izolasyonuna, beslenmesine, uyku düzenine, hastalıklarına ve fiziksel aktivite durumuna bağlıdır. Bu durumda bağışıklık sisteminin fiziksel aktivite ile güçlendirilebileceği unutulmamalıdır.

Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği açıkça bilinmektedir.

Fiziksel aktivitenin fizyolojik etkileri

Düzenli fiziksel aktivite kas kuvvetinin korunması ve arttırılmasını, vücut düzgünlüğünün ve postürün korunmasını ve yorgunluğun azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca kalp-damar sistemini de güçlendiren fiziksel aktivite, kalp ritmini düzenlemekte ve kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırmakta böylece kalp krizi ge­çirme riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda beyine giden damarları da güçlendirerek unutkanlık ve demans hastalığı riskini de azaltmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite kandaki insülinin kontrolünü sağlayarak diyabet hastalığının ve kan şekerinin kontrolüne de yardımcı olmaktadır.

Fiziksel aktivitenin psikolojik etkileri

Fiziksel aktivitenin fizyolojik etkilerinin yanı sıra birçok psikolojik faydası da vardır. Kaygı, stres, depresyonun azaltılması; zihinsel sağlığın sürdürülmesi ve psikolojik zindeliğin sağlanmasında fiziksel aktivite önemli ol oynamaktadır. Ayrıca, sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığını geliştirerek bedeni ile barışık, özgü­venli bireyler yaratmaktadır. Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirmektedir.

Fiziksel aktivitenin bu etkileri gösterebilmesi için, düzenli olarak uygun tempoda yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda kişi seveceği, kendini iyi hissedeceği ve yaparken zevk alacağı aktiviteler yapmalıdır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 3-4 kez 30-60 dakika orta düzeyde bir aktivite yapılmalıdır. Evde yapılabilecek egzersizler dans etmek, yoga veya pilates yapmak, ip atlamak, ağırlık kaldırmak, mekik çekmek gibi aktivitelerdir. Ailecek yapabileceğiniz bu aktiviteler hem koronovirüs sürecinde evde kaliteli vakit geçirip ailenizle ve kendinizle bağınızın güçlenmesine hem de bağışıklık sisteminizin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Ancak sağlık problemi olan kişilerin egzersize başlamadan önce bir hekime başvurmalıdır.

İnternet platformlarından rahatlıkla bulabileceğiniz linkler var ancak aşağıya link de eklemek isterim.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif