Duygusal Yeme

Gün içerisinde stresli, üzgün, sıkılgan ya da kızgın hissettiğinizde kendinizi mutfakta buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Aç olmaksızın kendinizi iyi hissetmek için yemek yediğiniz zamanlar oluyor mu? Yemekleri stresinizi yatıştırmak için kullandığınızı düşündüğünüz oldu mu? Bu sorulara cevabınız evet ise neden kilo veremediğinizin cevabı duygusal yeme olabilir.

Duygusal yeme endişe, sinirlilik ve negatif duygular karşısında fazla yemek yeme eğiliminde olma durumudur. Araştırmalar fazla kilolu ve obez bireylerin %60’ının duygusal yeme durumundan muzdarip olduğunu söylüyor. Duygusal yeme sorunu olan bireyler negatif duygular karşısında yüksek yağ, şeker ve kalori içeren besinleri yeme eğilimindedirler. Kendinizi ödüllendirmek ve enerji sağlamak için yiyecekleri kullanmak her zaman kötü bir durum anlamına gelmemektedir. Ancak duygularınızla baş etmek için başvurduğunuz ilk yöntem yiyecekler oluyorsa bu durum beslenme davranışı açsından bir sorun haline gelmektedir.

Duygusal yeme psikolojik ve biyolojik faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Kendini yiyecekler ile ödüllendirme, kişinin negatif olay ve duyguları yorumlama biçimi, hazsal olarak hareket etme gibi psikolojik faktörler duygusal yeme ile ilişkilendirilmektedir. Biyolojik olarak değerlendirildiğinde kadınların erkeklere oranla daha fazla duygusal yeme eğiliminde olduğu belirtilmiştir. Ayrıca kişinin stres seviyesi ve o anki açlık durumu da kişinin beslenme davranışını etkilemektedir.

Duygusal yeme ile baş edebilmek için izleyebileceğiniz birkaç yol bulunmakta. Öncelikle fiziksel açlık ile duygusal açlığın ayrımını yapmayı öğrenmelisiniz. Eğer açlık hissi ani bir şekilde geliyorsa, canınız sadece abur cubur tarzı ve şeker içeriği yüksek besinler istiyorsa, yemek esnasında yediklerinizden keyif alamıyor tükettiğiniz besinlerin farkında olamıyorsanız, tok olmanıza rağmen hala yemek istiyorsanız ve yemekten sonra pişmanlık duyuyorsanız bu durumlar duygusal açlık ile alakalıdır. İkinci olarak sizi yemek yemeye teşvik edebilecek stres, sıkılganlık, üzüntü, kızgınlık ve endişe gibi duyguların değerlendirmesini yapmaya çalışmalısınız. Üçüncü yol olarak beslenme günlüğü tutarak yediklerinizle alakalı farkındalık yaratabilir veya ailenizden ve bir uzmandan konu ile ilgili yardım isteyebilirsiniz. Son olarak yiyeceklerin duygusal açlığın çözümü olmadığını unutmamalısınız.