dünya engelliler günü

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Engelli bireylerin besin alımını zorlaştıran pek çok faktör vardır. Çiğneme-yutma güçlükleri, yemeği geri çıkarma, dişleri sıkma, besini ağzına götürememe ve ya tek başına yemek yiyememe bu problemlerin bazılarıdır.

Engelli bireylerin beslenmesi düzenlenirken artan enerji gereksiniminin karşılanmasına, malnutrisyon oluşumunun engellenmesine, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin arttırılmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, özellikle çocuklar için büyüme ve gelişmenin devam etmesine oldukça özen gösterilmelidir.

Engelli bireylerde karşılaşılan 2 tür beslenme bozukluğu vardır.

  1. Obezite; fiziksel engeli bulunan kişilerde harcanan enerji azaldığı için alınan enerjin fazla gelmektedir. Ayrıca beslenme yetersizliğine bağlı olarak boy kısalığı, uzun kemiklerde bulunan gelişme geriliği de obezitenin gelişmesine yol açmaktadır.
  1. Malnütrisyon; gereksinim duyulan besinlerin alınamaması durumunda oluşmaktadır.

Konstipasyon, engelli kişilerde en sık rastlanılan problemlerdendir. Kabızlık sorununu engellemek için kişileri posa ve su tüketimini arttırmaları gerekmektedir. Laksatif etkisi bulunan kuru kayısı, kuru erik gibi meyvelere, prebiyotik etkili yoğurt ve en doğal probiyotik olan kefire beslenmede sıkça yer verilmelidir. Beslenmeyle çözülemeyen kabızlık problemleri için probiyotik saşeler kullanılabilir.

Engelli bireylerde iştahsızlık problemi dönemsel olarak karşılaşılabilecek önemli problemlerdendir. Depresyon iştahsızlığın en önemli tetikleyicilerindendir. İlgi çekici aktiviteler kazandırmak, besinleri ilgi çekici sunumlarla hazırlamak, grup içinde sosyalleşerek yemek yemek ve aşırı ısrardan kaçınmak iştahsızlığı yenebilmek için yapılabilecek başlıca eylemler olacaktır.

  • Çocukların gelişimlerini sağlayabilmeleri, temel beslenme davranışlarının oturtulması için seveceği bir profesyonel yardım alınması oldukça önemlidir.
  • Yetişkinlerde dengesiz beslenmekten kaynaklanabilecek kolesterol, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların kontrol altında tutulabilmesi ve hatta iyileştirilebilmesi için mutlaka bir profesyonele başvurulmalıdır.