dondurmalar

Dondurma

Dondurma ‘dünyanın en sevilen tatlısı’ tahtının en büyük rakibi olabilir. Havaların ısınması baharın kendini hissettirmesiyle dondurmanın gönüllerdeki tahtı da yeniden canlandı. Bununla birlikte ‘Bir top dondurma yesem diyetim bozulur mu?’ ‘Light olanından mı yesem?’ ‘Acaba meyveli olanlar mı yoksa sadesi mi daha masum?’ ‘Peki ya çikolatalısı?’ diye bir sürü soru kafaları karıştırmaya başladı.

Dondurma seçerken;

  1. Sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanıp hazırlamaması en önemli karar unsurudur. Süt mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortamdır. Çok kolay bozulur ve sağlığı tehdit eder. Bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalarda ‘Salmonella’ riski doğabilmektedir. Ayrıca güvenilir olmayan yerlerden veya sokak satıcılarından alınan dondurmalara da dikkatli yaklaşılmalıdır. Paketlemiş ve etiketlenmiş dondurmaların ise bulunduğu soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemelidir.
  2. O an asıl istediğiniz sizi serinletecek bir güzel bir dondurma mı, yoksa tatlı krizinize daha masum bir alternatif mi bunun kararını verip ona yönelik tercih yapmaya özen gösterilmelidir. Zira daha masum olduğunu sandığımız bir dondurma bir dilim pasta ile eşdeğer kaloriye sahip olabilir.

Kilo verirken dondurma tuketimi

Kilo verme döneminde olanlar dondurma konusunda daha hassas olmalıdırlar. Her zaman en sade alternatifin en masum olduğunu atlanmamalılar. Unutmamalıyız ki, lezzet arttıkça buna bağlı olarak kalori ve yağ oranı da artmaktadır. Paketli dondurma tüketilecekse öncesinde etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır. Miktarı daha göz doyurucu hale getirmek için dondurma servisini meyve ile birlikte yapmak çok daha tatmin edici olacaktır.

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Eğer yeterli ve dengeli beslenip, egzersize gereken önemi veriyorsanız dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur. Burada önemli olan tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarının ayarlanarak günlük diyete konmasıdır.

2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve

3 top normal (sade) dondurma= 1 dilim ekmek+ 1 su bardağı süt+ 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

Bu bilgiler ışığında hareket edildiği takdirde dondurmayı günlük beslenmede ara öğün olarak haftada 2-3 kez tüketilebilir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif