diyet yaparken yapılan hatalar

DİYET YAPARKEN YAPILAN HATALAR

Hepimiz zaman zaman zayıflama diyeti yapıyoruz. Bu yolculuk bazen kolay olduğu kadar bazen de zor olabiliyor. Bu yazımda diyet yaparken yapılan bazı hatalardan bahsedeceğim.

  1. Hızlı kilo vermeye çalışmak

Haftada %2 ağırlık kaybı en idealidir. 100 kg iseniz haftada maksimum 2 kg vermelisiniz. Haftada 4-5 kg vermeyi hedeflerseniz hem ulaşmak zor olur hem de ulaşsanız bile sağlığınız zarar görür.

  1. Çok düşük kalorili diyetler yapmak

Düşük kalorili diyetler, hızlı kilo vermede başvurulan yöntemlerden birisi ancak uzun süre düşük kalorili diyetler ile metabolizmanız yavaşlar ve daha sonrasında normal beslenmenize döndüğünüzde daha hızlı kilo alırsınız. Asıl başarı sağlıklı, dengeli ve doya doya beslenirken kilo verebilmektedir.

  1. Diüretik çaylar kullanmak

Amaç tartıdaki sayıyı değiştirmek olduğunda kilo verdiren bitki çaylarının tüketimi işe yaramaktadır ancak bu çaylar vücudunuzdan yağı değil suyu götürür. Böylece yağ miktarınız azalmadığı gibi vücudunuzun yağ yüzdeniz de artar.

  1. Her gün sık aralıklarla ölçülmek

Doğru diyeti doğru şekilde yapıyor olsanız bile sürekli ölçülmek psikolojik olarak sizi yıpratıp kilo vermenizi durdurabilir. Ayrıca kilo verme doğrusal şekilde ilerlemez. Örneğin 1 haftada 700 gram verdiyseniz bu durum her gün 100 gram vere vere olmaz. Bir gün 300 gram alırsınız, ertesi gün 500 gram verirsiniz bir haftanın sonunda tartıda bir bakarsınız 700 gram gitmiş. Bu yüzden sık ölçülüyorsanız kilonuzun yüksek çıktığı bir ana gelmek motivasyonunuzu kötü olarak etkileyebilir. En idealı haftada 1-2 defa sabah aç karına, tuvaletten sonra, en az kıyafetle ve duş almadan önceki ölçümdür.

  1. Verilen kilo miktarını karşılaştırmak

Diyet yaparken etrafınızda diyet yapan kişilerle kendinizi kıyaslamanız normaldir ancak 100 kg bir kişinin 2 kg vermesi demek 50 kg birinin 1 kg vermesi demektir. Kendinizi kıyaslarken kendi hastalıklarınızı, alışkanlıklarınızı, zevklerinizi ve kendi vücut ölçülerinizi göz önünde bulundurmayı unutmayın.

  1. Karbonhidratı kesmek

Genelde en fazla yapılan hatalardan biri de karbonhidratı kesip yerine et tavuk balık gibi protein kaynaklarını ya da kuruyemiş zeytin gibi yağ kaynaklarını tüketmektir. Bu durumda vücudunuzda bazı metabolizmaları bozabilirsiniz. Zayıflama diyetinde de her zaman olması gerektiği gibi (hastalık durumunda hastalığa özgü beslenme tedavisi uygulanmalıdır.) günlük enerjinin en az %55’i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Diyet yaparken önemli olan doğru ve kaliteli karbonhidratı yeterli miktarda tüketmektir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif