Detoks Çayları ve Zayıflama

Geçmişten beri pek çok insanın başvurduğu yöntem zayıflama çayları ve yine son dönemin modası detoks çayları (teatox). Peki nedir bu çayların mucizesi?

Hemen her tür zayıflama (detoks) çayının mantığı aynıdır, vücuttan su attırmak. Bu nedenle de bu çaylar çoğunlukla laksatif özellikteki, diüretik bitkiler içermektedir. Bunların başında sinameki, biberiye, kiraz sapı, mısır püskül, hindiba, ardıç, meyan kökü gibi bitkiler gelmektedir. Bu diüretiklerin yanı sıra gotu kola gibi toksik etkisi oldukça büyük olan metabolizmayı uyaran bitkilerde bu tür çaylarda bulunabilmektedir. Fakat bu bitkilerin doz aşımı komaya kadar götürebileceği için kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır. Bunların yanı sıra pek çok bitkinin bir araya gelmesiyle oluşan bu çaylar sindirim problemlerine, şişkinlik, gaz gibi problemlere neden olabileceği için bunu yatıştırıcı papatya, melisa gibi bitkilerde bu çaylarda baş göstermektedir.

Detoks çayları temelde ne yapar?

Detoks çaylarının temeli vücuttan su attırmak olduğu için uzun süreli kullanımlarda su-elektrolit dengesini bozar. Bu da kalp ve kas çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Vücuttan atılan suyla birlikte hipopotasemi, hipokalsemi, hipomagnezemi gibi mineral yetersizlikleri oluşmaktadır. Bu yetersizliklerin sonucunda kalp, kas, böbrek gibi organlarımız oldukça şiddetli bir şekilde etkilenmektedir. Yorgunluk, depresyon, anoreksi, anemi gibi ciddi psikolojik ve fizyolojik problemler uzun süreli kullanımlarda kaçılmaz olmaktadır.

Özetle;

Bu çayların kişiye olan etkisi yaşa, cinsiyete, genetik yapıya, kişinin sağlık durumuna, kullandığı ilaçlara ve beslenmesine göre değişiklik göstermektedir. Herkeste aynı etkiyi göstermesi pek mümkün değildir.

Bu çaylarla vücuttan atılan suyu yerine koymak oldukça zordur. Özellikle rutin hayatında az su tüketen kişilerin kullanımda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.