Covid 19 korunma yollari

Covıd-19’dan Korunma Yolları

Covid-19 pandemisi maalesef hepimizin hayatını olumsuz yönde etkiledi. Korunma sürecinde ve Covid-19 geçirdikten sonra da bağışıklık sistemimizi destekleyecek beslenme alışkanlıklarına sahip olmak oldukça önemli. Gelin sizlerle bu yazıda bağışıklık sistemini destekleme yollarından bahsedelim.

Bağışıklık sistemini harekete geçirecek bir beslenme biçimi veya özel bir besin takviyesi henüz tanımlanmamıştır. Ancak besin hijyenini sağlayarak, bireyler kendilerini enfeksiyona karşı koruyabilirler. Beslenme ile bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve gerekli hijyen kurallarına uyum önemli Covid-19’dan korunma yollarındandır.

Bağışıklık sistemimizin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde bakır, folat, demir, selenyum, çinko, A, B6, B12, C ve D vitaminlerigibi birçok besin ögesi önemli rol oynamaktadır. Bu besinlerin kaynaklarını dengeli bir beslenme düzeni ile tüketmek, bağışıklık fonksiyonlarını destekleyecektir. Burada hiçbir besin veya besin ögesi bir diğerine üstünlük göstermediği unutulmamalıdır.

Bireylerin beslenme düzenlerinin yanı sıra yaşam alışkanlıkları, uyku süresi ve kalitesi, sıvı tüketimi, fiziksel aktivite düzeyi bağışıklık sisteminin fonksiyonları üzerinde etkilidir. Beslenme düzeninde yukarıda belirtilen bağışıklık sisteminde aktif olarak görev alan besin ögelerinin yeterli tüketiminin söz konusu olmadığı durumlarda bireylerin hastalık yapıcı bakteri, virüs gibi mikroorganizmalara karşı dirençlerinin düşük olacağı ifade edilmektedir. Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeninin sağlanamadığı koşullarda hastalığa yakalanma riskinin yüksek olmasına ek olarak bireylerin hastalığa karşı verdiği bağışıklık yanıtı, tedavinin seyri ve süresi de olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını sürdürmesini sağlayacak bir beslenme düzeninde öğünlerin sayısının ve düzeninin en az 2-3 ana ve 1 ara öğünle belirlenmesi; günlük besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tüm besin gruplarının her öğünde bulunmasına dikkat edilmesi ve besin gruplarında yer besinlerin öğünlerde çeşitlendirilerek tüketilmesi bizleri hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korumaktadır.

Bağışıklık sistemimiz ve organizmamızın sağlıklı bir fonksiyon gösterebilmesi açısından kıymetli olan kaliteli hayvansal protein kaynakları ve pek çok sebze ve meyve bağışıklık sistemi hücrelerinin güçlenmesinden sorumludur. Başlıca, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri, yumurta, balık, kırmızı et ve hindi gibi kaliteli ve iyi pişirilmiş protein kaynaklarını, özellikle vitamin ve mineral gereksinimlerinin karşılanmasında önemli bir yere sahip olan sebze ve meyveleri, tam tahılları, çeşitli kuru baklagilleri ve ceviz, badem gibi yağlı tohumları içeren beslenme örüntüsü bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirmesine destek olacaktır.

Bu önerilere ek olarak, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Covid-19’dan koruyucu, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer birçok kuruluşun önerilerini toparladığı küçük bir broşür yayınlamış. Sizlere de bu önerilerden kısaca bahsetmek istiyorum.

  1. Yeterli su tükettiğinizden emin olun. Günde en az 8-10 barsak su için.
  2. Şeker ilaveli ve gazlı içecekleri azaltın.
  3. Doymuş yağ, trans yağ ve fast-food tüketimini azaltın.
  4. Doymamış yağ tüketimine dikkat edin, beslenmenizde zeytinyağı gibi yağlara yer verin.
  5. Günde 1 çay kaşığından daha fazla tuz tüketmemeye özen gösterin.
  6. C, A ve D vitamini ve Çinko mineralinin yeterli düzeyde alımının bağışıklık destekleyici özelliği kanıtlanmıştır. Özellikle Covid-19’dan korunma ve iyileşme süreçlerindeki etkinlikleri gözlemlenmiştir. Yetersizlik durumu söz konusu ile mutlaka doktor kontrolünde takviye alımı sağlanmalıdır.
  7. Vitamin ve minerallerin dışında özellikle sebze ve meyvelerde bulunan bazı biyoaktif moleküllerin de virüs kaynaklı hastalıkların gelişimlerini önleyici etkinliğe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Kuersetin (çoğu sebze ve meyvede doğal olarak bulunur), kateşin (yeşil çay, siyah çay vb.), resveratrol (kırmızı üzüm kabuğu, yer fıstığı filizi vb.) gibi biyoaktif bileşenlerin anti-viral etkinlik gösterdiği gözlemlenmiştir, bu etkinliklerine bağlı olarak Covid-19’dan da koruyacağı düşünülmektedir.
  8. Beta-glukan, yulaf, arpa gibi besinlerde bulunan bir karbonhidrattır. Beta-glukanın yararlı etkinliğinden dolayı korunum ve iyileşme sürecini olumlu etkileyeceği düşünülmektedir.
  9. Probiyotikler, bağışıklık destekleyici özellikleri ile koruma ve iyileşme döneminde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif