çiya tohumu

Çiya tohumu faydalı mı?

Medyada sıklıkla duyduğumuz çiya tohumu nedir, faydalı mıdır ve gerçekten zayıflatır mı gibi soruların cevaplarına hadi bir bakalım.

Çiya tohumu nane ailesine ait bir bitki tohumudur. Meksika ve Guatemala’nın yerli mahsülü olan çiya tohumu tüm dünyada da kullanımı artan bir üründür. Yüksek diyet lifi, omega3 yağ asitleri ve antioksidan içeriği ile sağlık açısından da oldukça faydalı bir besindir. 2000 yılında Birleşik Devletler Beslenme Rehberi’nde günlük 48 gramı aşmamak koşulu ile çiya tohumu tüketimi önerilmiştir.

Çiya tohumu birçok hastalığın önlenmesine yardımcı bir besindir. Çiya tohumu tüketimi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır. İçeriğindeki diyet lifi sayesinde tokluğu artırma, sindirimi dengeleme, kan şekeri ve insülin salınımını dengeli bir şeklide artırma özelliği bulunmaktadır. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre günde 37 gram çiya tohumu tüketen bireylerin kan şekeri ve tansiyon düzeylerinde düşme tespit edilmiştir. Bu sayede çiya tohumu obezite, diyabet, metabolik sendrom gibi hastalıkların önüne geçilmesinde etkili bir besindir.

İçeriğindeki omega3 yağ asitlerinin kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürme, kan basıncını düşürme gibi etkileri vardır. Bu özellikler sayesinde çiya tohumu kalp sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca vücuttaki enflamasyonu önleme ve yağların organlardan uzaklaştırılması gibi etkileri sebebiyle karaciğer koruyucu etkiye de sahiptir.

İçeriğinde esansiyel yağ asitleri ve antioksidan maddeler barındıran çiya tohumu, kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma da çiya tohumunun tümör hücresinin ağırlığını azaltma ve hücrenin ölümüne sebep olma gibi etkileri görülmüştür.

Çiya tohumunun diğer faydaları ise şöyle… Çiya tohumunu cilt sağlığı üzerinde etkilidir. Çiya tohumundan elde edilen yağ, cildin nemlenmesini ve elastikiyetinin artmasını sağlar. Çiya tohumu bağışıklık sistemini desteklemektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlarda bağışıklık sistemi hücrelerini harekete geçirme etkisi vardır. Çiya tohumu içeriğindeki yüksek diyet lifi sayesinde kabızlığın önlenmesinde etkili bir besindir.

Çiya tohumu medyada zayıflatan mucizevi bir besin olarak gösteriliyor; ancak çiya tohumunun kanıtlanmış böyle bir etkisi yok. Kimi araştırmalar çiya tohumunun kilo kaybını desteklediğini gösterse de bazı araştırmalar çelişkili sonuçlar içeriyor. Bir çalışmada ise 12 hafta boyunca 50 gram çiya tohumu kullanımının vücut ağırlığına herhangi bir etkisinin olmadığını ortaya konulmuş. Dolayısıyla çiya tohumunun ağırlık kaybına sebep olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Sonuç olarak, çiya tohumu tüketimi günlük diyet lifi ve omega3 yağ asitlerinin alımına yardımcı olmaktadır; ayrıca antioksidan sistemi destekleyici etkiye sahiptir. Bu etkileri dolayısıyla obezite, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer hastalıkları gibi hastalıkların riskinin azaltılmasında etkili olabilmektedir. Çiya tohumunun zayıflatıcı etkisinin olduğunu düşünmek ise yanlış bir yaklaşımdır.