Beyaz Çay Hakkında Merak Edilenler?

Beyaz çay geleneksel olarak Çin’in Fujian bölgesinde, nadir olarak da Hindistan ve Seylan’da üretilir. Yetiştirilmesi böyle ender olması beyaz çayı daha da değerli kılmaktadır. Çayın yaprakları açmadan, tomurcuk halindeyken elle toplanır. Gümüşi renkte tüylü bir yapısı vardır.

Tüm çaylarda olduğu gibi beyaz çayda antioksidan içeriği açısından önemlidir. Önemli bir polifenol olan kateşinler beyaz çayda siyah çaya ve yeşil çaya oranla daha fazla bulunmaktadır. Ayrıca en az işlem görmüş olan çayın türü de beyaz çaydır. Bu nedenlerle sağlığa olan etkisinin diğer çaylara oranla daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çayın içerisinde bulunan bu antioksidanlar kalp sağlığı ve kanseri önlemek adına oldukça önemlidir. Kafein içeriği ise diğer çaylara oranlara beyaz çay da daha azdır. Dolayısıyla çarpıntı, uykusuzluk gibi etkileri ve diüretiklik özelliği siyah ve yeşil çaya oranla daha azdır.

Beyaz çayın zayıflamayla olan ilişkisi ise diğer çaylarda ve kahvelerde de olduğu gibi direk bir etkisi yoktur. Fakat uyarıcı etkileri ve dolaşım hızlandırma gibi özellikleri sebebiyle metabolizmaya etkisi göz ardı edilemez. Bunun yanı sıra verdiği tokluk hissi sayesinde ara atıştırmaları ve kaçamakları engelleme konusunda tüm çaylar gibi beyaz çay da oldukça etkilidir. Bu konu hakkında daha detaylı yapılmış bir araştırmayı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirziniz. Bknz. Beyaz Çay

Fakat ne kadar önemli antioksidanlar içerip sağlığa faydalı olsa da günde 2 – 3 fincandan fazla beyaz çay tüketilmemelidir. Beyaz çayın yanı sıra diğer çaylar ve kahve de tüketiliyorsa bu miktar daha da azaltılmalıdır.