bitki çayları bağışıklık sistemi

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Tüketilebilecek Bitki Çayları

Normal şartlar altında bu dönemde havaların soğuması ile birlikte hastalıklardan korunmak bizim için daha önemli hale gelirdi. Bulunduğumuz zaman içinde ise covid19 pandemisi nedeniyle de bağışıklık sistemi, daha da üzerinde durduğumuz konulardan biri haline geldi.  Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise bazı bitki çaylarından destek almak ve bu çaylar ile birlikte hastalıklara karşı daha etkin bir korunma sağlamak mümkün.

Bitki çayları

tarihimiz boyunca birçok medeniyet tarafından içecek özelliklerinin yanı sıra hastalıklara karşı da kullanılmaktadır. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyanın 2/3’ü tarafından sudan sonra en fazla tüketilen içecek yeşil ve siyah çay olarak gösterilmiştir. Yılda 4,5 milyon ton çay üretimi yapılmaktadır. Günümüzde bitki çayları hoş lezzetlerinin yanı sıra hastalıklara karşı koruyucu olarak ya da uykusuzluk, hazımsızlık gibi günlük rahatsızlıkları gidermek için de kullanılmaktadır. Bitki çayları ile enfeksiyonları önlemek de mümkündür. Bitki çayları antioksidan etkileri ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda direkt hastalık etkeni üzerinde veya hastalığın semptomlarını gidermek amacıyla da kullanılabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili bitki çayları ekinezya, adaçayı ve ıhlamurdur.

Ekinezya

kök ve yapraklarından elde edilen ekstraktlar solunum yolları enfeksiyonları ve bazı enflamatuar durumlar için kullanılmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalarda ekinezyanınantimikrobiyal ve bağışıklık sistemini düzenleyici etkileri gösterilmiştir. Çeşitli virüslerin çoğalması ve hücreye giriş aşamalarında etkisini göstermektedir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonları da önlemektedir. Ekinezya boğaz ağrısı gibi solunum yolları semptomlarının giderilmesinde etkilidir.

Adaçayı

bağışıklık güçlendirici çaylardan biridir. Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda ortaya çıkan boğaz iltihabının giderilmesinde etkilidir. Adaçayının etkinliği, ekinezya ile birlikte kullanıldığında artış göstermektedir. Kan şekerini ve tansiyonu düşürebileceğinden diyabet ve tansiyon hastaları dikkatli kullanmalıdırlar.

Ihlamur

geçmişten bugüne gribe karşı kullanılan çaylardan biridir. Ihlamur vücuttaki toksinlerin atılmasında etkilidir. Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan öksürük üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir. Öksürüğün neden olduğu tahrişin giderilmesine yardımcı olur. Zencefil ile birlikte kullanıldığında etkinliği artar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çayları tedaviye destektir.

Çeşitli bitki çayları gerek antioksidan etkileri gerekse hastalık semptomları üzerindeki etkileri ile hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesinde etkili kaynaklardır. Ancak özellikle bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız bitki çaylarını kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Ayrıca bitki çaylarını güvenilir yerlerden temin ettiğinizden emin olmalısınız.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif