bağışıklık sistemi

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLEYEN BESİNLER

Bağışıklık sistemi, mikrobiyal dünyaya karşı korumayı düzenleyen, hücresel işlemler ağıdır. Bu korumanın sağlanmasında rol oynayan mekanizmalar, konakçı savunmayı oluşturur; “konakçı”, bağışıklık sisteminin bulunduğu organizmadır. Lökositler olarak adlandırdığımız beyaz kan hücreleri bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır. Kemik iliğinde üretilip vücudumuzda dolaşarak bakteri, virüs ve enfeksiyonlara karşı bizi korurlar.

Sağlıklı beslenme, yeterli uyku, düzenli fiziksek aktivite bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardır. Sağlıklı beslenmenin yanında bazı besin öğeleri bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ekstra katkıda bulunur.

Turunçgiller

Çoğu insan soğuk algınlığından sonra C vitamini alır. Bunun nedeni bağışıklık sisteminizi oluşturmaya yardımcı olmasıdır. C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır. Greyfurt, portakal, mandalina, limon enfeksiyonlarla mücadelede önemli besinlerdir.

Kırmızı Biber

Kırmızı biber turunçgillerden iki kat daha fazla C vitami içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, cildi korumaya da yardımcıdır.

Brokoli

Brokoli, vitamin ve minerallerce zengindir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer birçok antioksidan ve lif ile dolu olan brokoli, masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Papaya

Papaya, C vitamini ile yüklenen başka bir meyvedir. Günlük önerilen C vitamini miktarının yüzde 224’ünü tek bir papaya içinde bulabilirsiniz. Papaya ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahip papain adı verilen bir sindirim enzimine sahiptir.

Sarımsak

Sarımsağın da enfeksiyonlarla mücadelede etkisi kanıtlanmıştır. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özellikleri, allicin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun bir konsantrasyonundan ileri gelmektedir.

Zencefil

Zencefil, boğaz ağrısı ve diğer inflamatuar hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilecek iltihaplanmayı azaltır.  Ayrıca mide bulantısını da azaltmaya yardımcı olur.

Ispanak

Ispanak listemizi sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırabilen çok sayıda antioksidan ve beta karoten içerdiği için yer alır.  Brokoli’ye benzer şekilde, ıspanak mümkün olduğunca az pişirildiğinde en sağlıklıdır.

Kefir

Kefir aktif canlı kültürler içerdiğinden bağırsak mikrobiyatasını onarmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. Bu kültürler hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi uyarır. 

Fındık / Badem

Badem, fındık gibi yağlı tohumlar E vitamininden zengindir ve aynı zamanda sağlıklı yağlara sahiptir. Yaklaşık yarım fincan fındık, badem önerilen günlük E vitamini miktarının yaklaşık yüzde 100’ünü sağlar. E vitamininin birçok viral, bakteri ve astım gibi alerjik hastalıkların azaltılmasında yararlı olduğu gösterilmiştir.

Zerdeçal

Baharat olarak kullanılan zerdeçal yıllarca enfeksiyon kaynaklı hastalıkların tedavisinde anti-inflamatuar olarak kullanılmıştır. Ayrıca zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin egzersiz kaynaklı kas hasarını da önlemeye yardımcıdır.

Kivi

Kivi, folik asit, potasyum, K vitamini, ve C vitamini içeriğiyle enfeksiyonla mücadele etmek için beyaz kan hücrelerini artırır.

Kümes Hayvanları

Soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve aynı zamanda ilk etapta hastalanmaya karşı korumaya yardımcı olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının, B-6 vitamini yüksektir. Tavuk kemikleri kaynatılarak elde edilen kemik suyunun içinde bulunan jelatin, kondroitin ve diğer besin öğeleri, bağırsak ve bağışıklık için oldukça faydalıdır.

Çörek Otu

Çörek otunun içerdiği fitokimyasallar sebebiyle anti-inflamatuar, antikansorejen etkileri bulunmaktadaır. Otoimmun hastalıklara karşı vücudu ve beyni korumaya yardımcıdır. vücudun doğal savunma sistemini geliştiren antioksidanları içerir.

Özetle;

Sağlıklı beslenmenin yanında düzenli egzersiz yapmak kronik iltihabi hastalıkları iyileştirmede yararlıdır. Ayrıca vücudun soğuk algınlığı ile savaşmasına yardımcı olan hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücrelerinin dolaşımını hızlandırır. Yapılan bir araştırmada iki haftalık bir süre boyunca her gece en az sekiz saat uyuyan sağlıklı yetişkin katılımcıların, virüse karşı daha fazla direnç gösterdiği görülmüştür. Her gece yedi saat ya da daha az uyku uyuyan katılımcıların virüse maruz kaldıktan sonra virüsün çoğalma oranı yaklaşık olarak % 3 daha fazladır. Bunun sebebi, vücudun uzun süreli uyku dönemlerinde sitokinleri serbest bırakması olabileceği düşünülmektedir. Sitokinler, bağışıklık sistemini düzenleyerek vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olurlar. Bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz ve düzenli uykunun da rölü çok büyüktür.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif