alkol sonrası gün

ALKOL ALINAN GÜN SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

Eğer bir alkol kullanıcısı iseniz, alkol miktarını fazla kaçırdığınız gün illaki olmuştur. Fazla alkol aldığınız gün sonrası yaşanan baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi durumlar gün boyu rahatsızlık verecek boyutta olabilir. Bu semptomların giderilmesinde de yinebeslenme en büyük destekçisiniz.  Ben bu kadar alkol kullanmıyorum ama ara ara kullanıp kilom etkilenmesin istiyorum diyenlerdenseniz de yine yazıyı okumaya devam edin.

Öncelikle alkolün sağlıkaçısından önerilmeyen bir içecek olduğunu belirtelim. Kronik alkol kullanımda başta karaciğer olmak üzere organlar zarar görmektedir.  Vücutta toksinlerin birikimi ile kanser, alkolik karaciğer hastalığı, alkolik pankreatit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle alkol tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Ben yine de alkol kullanıyorum diyorsanız da alkol kullandığınız günün ertesi günü alkolün bu toksik etkilerini vücudumuzdan uzaklaştıracak şekilde beslenmeye odaklanmanız gerekmektedir. Alkol sonrası gün yapmanız gereken en temel uygulama su tüketiminizi artırmaktır. Alkolün vücudumuzdan suyu uzaklaştıran bir etkisi vardır, bu nedenle alkol tüketilen günlerde fazla idrara çıkma ve ertesi günü aşırı susuzluk hissi oluşur. Bu su kaybını yerine koyabilmek için ertesi gün en az 2,5 litre su içilmelidir. Sıvı alımını artırmak adına taze sıkılmış meyve suyu ve sade maden suyu da bugünde diyete eklenebilir. Taze sıkılmış meyve suyu sıvıalımının yanısıra enerji verip halsizlik sorununu çözecek, içerdiği  vitamin ve mineraller ile vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olacaktır. Sade maden suyu ise su ile kaybedilen minerallerin yerine konulmasına destek olacaktır.  Alkol alındıktan sonar çay ve kahve tüketimine de dikkat etmek gerekmektedir.  Kahve içeriğindeki kafeinle alkol sonrası gün size enerji ve dikkati toparlama yeteneği verse de miktarının ılımlı olması gerekmektedir. Aksi halde aşırı tüketilen çay ve kahve yerine koymanız gereken sukaybını daha da kötüyesürükleyebilir.

Sıvı alımının yanısıra besin seçimi de alkol ertesi günde oldukça önemlidir. Kronik alkol kullanımında tiamin, riboflavin, folikasit, magnezyum, potasyum ve çinko gibi bazı vitamin ve minerallerin emilimi azalır. Bu durumda beslenme bu vitamin ve mineralleri destekleyecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca besin seçiminde mideyi rahatlatacak besinlerin bulunması gerekmektedir. Buna yönelik olarak beslenmede yeşil yapraklı sebzeler, muz, avocado, kuşkonmaz, karpuz, yumurta, kuruyemişler, yulaf ve tahıllar gibi besinlere yer verilebilir. Ayrıca antioksidan içeriği yüksek olan yabanmersini gibi kırmızı-mor renkli meyveler alkolün vücudumuzda oluşturduğu toksik etkinin azalmasına yardımcı olacaktır.  Mideyi rahatlatmak için peynir-ekmek ikilisi, galeta gibi besinler ve zencefil çayı gibi bitkisel destekler kullanılabilir. Alkol ertesi günde mideyi rahatsız edecek ve ya aşırı kalori alımına sebep olup kilo artışına yol açacak besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle kilo artışını önlemek için alkol ertesi günde hafif besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Kızartmalar, yağlı yiyecekler, poğaça, börek gibi hamurişleri, tatlılar, şekerli içecekler ve yağlı-şekerli soslar bugünde tüketilmemesi gereken gıdalardır.

Özetle, alkol ertesi günde bol su içmek ve sıvı alımını artırmak temel ilke olmalıdır. Sıvı alımının yanısıra alkolün toksik etkisini azaltacak ve mideyi rahatlatacakbesinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif